Rodzaje i właściwości miodu

Miód zawiera witaminy, mikroelementy, kwasy organiczne i enzymy. W przeciwieństwie do cukru jest produktem leczniczym. Miód jest naturalnym produktem spożywczym. Jest również słodki i wysokokaloryczny, ale od razu przeobraża się w energię. Wystarczy zaledwie łyżeczka miodu dziennie, aby dodał nam energii na cały dzień. Miód charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Hamuje bądź niszczy rozwój bakterii, grzybów, wirusów, pierwotniaków oraz paciorkowców.

Nie czekaj dłużej ! Nasze miodowe kompozycje są stworzone , aby wywołać natychmiastowa euforię . Przekonaj się sam ,jak nasze miodowe arcydzieła mogą wzbogacić Twoje kulinarne doświadczenia i dostarczyć niezapomnianych chwil smakowych .Smak jakość i pasja w jednej kropli. Miód dzięki dużej zawartości glukozy i fruktozy, mikroelementów i enzymów ma korzystny wpływ w schorzeniach układu krążenia. Glukoza dostarcza sercu niezbędną energię. Fruktoza zaś jest magazynowana w wątrobie stanowi rezerwę energetyczną organizmu. Pomaga również w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, wątroby, chorób oczu.

W naszej ofercie znajdziesz miody o różnych aromatach i walorach smakowych ,Oferujemy miody z wariantami różnych przypraw i tak rzepakowy wzbogacony kurkumą ,która nadaje wyjątkowego koloru  ,ale również korzystne właściwości zdrowotne., mamy również z dodatkiem imbiru ,cynamonu oraz kardamonu.

Właściwości miodu

  • Doskonały środek na przeziębienia oraz podrażnienia i infekcje ust, gardła lub oskrzeli.
  • Zwiększa sprawność fizyczną i odporność na zmęczenie.
  • Jest doskonałym źródłem energii.
  • Pomaga na bezsenność.
  • Chroni przed infekcjami, wspomaga regenerację tkanek i zmniejsza blizny.

Kremowany miód jak masło

Świeże miody mają płynną postać, tak zwanej patoki i z czasem krystalizują, czyli przechodzą w stan stały, określany w pszczelarstwie jako krupiec. Różne odmiany miodów krystalizują w różnym czasie, a ich czas przechodzenia z postaci patoki w krupiec trwa od kilku tygodni do nawet kilkunastu miesięcy. Kremowanie miodu jest zaś czynnością, dzięki której miód pozostaje w postaci przypominającej miękkie masło lub gęsty krem, postaci wygodnej – z jednej strony – np. do smarowania pieczywa, a z drugiej –  w postaci, w której miód zachowuje swoje pierwotne właściwości prozdrowotne, bowiem podczas kremowania miody nie tracą swoich właściwości biologicznych. Kremować można każdy miód i jak wyżej kremujemy dlatego aby łatwiej smarować pieczywo, i czy chcemy miód kremowany czy taki ,który krystalizuje się to decyduje smakosz.

 

Sprzedajemy miód tylko z własnej pasieki

Sklep JK Miody oferuje miody nektarowe takie jak:

  • miód akacjowy,
  • miód lipowy,
  • miód rzepakowy,
  • miód wielokwiatowy.
  • miód gryczany .
  • miód leśny nektarowo-spadziowy.
  • W sprzedaży mamy również miody z dobrze znanymi i sprawdzonymi dodatkami:
  • miód z imbirem,
  • miód z cynamonem,
  • miód z kurkumą.
  • miód z kardamonem
  • Biała piana, nalot na wierzchu słoika  nazywa się fachowo glukozą miodową i jest niczym innym jak uwięzionymi pęcherzykami powietrza w zawiesinie. Dodatkowo, jeśli znajduje się na kupionym przez nas produkcie, oznacza że ten jest całkowicie naturalny i nie został poddany procesowi pasteryzacji, ani żadnemu innemu przetworzeniu. Miód z pianą na wierzchu słoika to po prostu pyszność prosto od żywych pszczół. Następnym razem, gdy go zobaczycie możecie być spokojni. Po prostu macie w swoich kuchennych szafkach prawdziwy kulinarny skarb, z którego możecie być prawdziwie dumni.

Właściwości lecznicze miodu z imbirem

Dbamy o zdrowie. Mało zestawień jest równie dobrych jak imbir i miód. Przeziębienia, marznące stopy czy ręce, kłopoty z żołądkiem i imbir poradzi. Roślina ta pochodzi z Malezji, a obecnie najlepszy imbir jest uprawiany na Jamajce. Posiada charakterystyczny, cytrynowo -pieprzowy smak. Najnowsze badania przeprowadzone w Szwecji udowodniły, że posiada właściwości przeciwreumatyczne. Obniża poziom cholesterolu, łagodzi bóle żołądka i reguluje jego pracę. Imbir poprawia apetyt, stabilizuje pracę woreczka żółciowego i normuje krążenie krwi. Działa rozgrzewająco i wzmacnia system odpornościowy organizmu. Zalecony jest w przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli, dodatkowym efektem będzie świeży oddech. Posiada także działanie przeciwbólowe oraz przeciwalergiczne.

Miód doskonale nadaje się do herbaty, oczywiście można dodać go do kawy z mlekiem, jeżeli ktoś lubi takie połączenie. Doskonale nadaje się do pieczywa. Można go połączyć z różnymi sałatkami typu greckiego, jako dodatek do sosów, posmarować nim karkówkę do grillowania, skrzydełka, polędwiczki. Mieszkańcy Dalekiego Wschodu uważają go za afrodyzjak.

Miód z imbirem jest doskonałym składnikiem naszej codziennej diety, chroniąc nas przed wieloma dolegliwościami i dostarczając zdrowej energii, potrzebnej każdemu.

Właściwości miodu z kurkumą

Mieszanka składająca się z miodu i kurkumy to najsilniejszy naturalny antybiotyk. Pobudza naturalną odporność organizmu bez zastosowania antybiotyków na receptę. Po kremowaniu te dwa składniki mogą być stosowane jako środek przeciwzapalny oraz wspierający układ odpornościowy. Może on być przyjmowany bez ryzyka wystąpienia skutków ubocznych zarówno w przypadku infekcji bakteryjnych jak i wirusowych. Miód z kurkumą pomaga również obniżać ciśnienie krwi oraz wspomaga trawienie.

Zalety spożywania miodu z kurkumą

Kurkuma to popularna przyprawa stosowana w medycynie chińskiej, indyjskiej do leczenia choroby wątroby, układu oddechowego, problemy żołądkowe czy skórne.
Ten dodatek plasuje się wysoko także na liście rzeczy, które pomagają w walce z nowotworami złośliwymi i różnego rodzaju zakażeniami. Wszystko dlatego, że zawarta w kurkumie kurkumina ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Może skutecznie leczyć zapalenia żołądka, drobnoustroje, H Pylori oraz wrzody trawienne i żołądkowe. Przyjmowanie 200 mg kurkumy dziennie może znacznie zmniejszyć objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.
Kurkuma jest również doskonałym źródłem Turmeronu, bioaktywnego pierwiastka, który pomaga w regeneracji komórek mózgowych. Dlatego też stosowana jest w leczeniu Alzheimera.

Miód z cynamonem 

To niezwykłe duo ,które rozgrzewa wzmacnia i łagodzi  objawy przeziębienia . Idealny towarzysz chłodnych wieczorów przy grzanym winie .Pozwól sobie na chwilę relaksu i rozkoszuj się niepowtarzalnym smakiem tej wyjatkowej kompozycji,

Miód z kardamonem 

  • Kardamon do kawy

Taki napój będzie odpowiedni zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Kardamon jest pikantny, rozgrzewa, dlatego kawa z jego dodatkiem sprawdzi się w chłodniejsze dni. Aby ją przygotować, najlepiej dodać zmieloną przyprawę lub strąk kardamonu do kawiarki – tuż przed zaparzaniem napoju.

W kardamonie znajduje się melatonina. Uważa się, że stymuluje ona powstawanie brunatnej tkanki tłuszczowej, która pomaga spalać kalorie. Dlatego spożywanie kardamonu – w dowolnej postaci – może wesprzeć walkę z otyłością, cukrzycą  oraz wspomóc  obniżenie cholesterolu LDL we krwi.

Kontakt

JK Miody - Pasieka wędrowna

Ul. Ogrodnicza 3 55-020 Węgry, woj. dolnośląskie

Tel.: +48 602 356 603


Więcej informacji w naszej Polityce prywatności.

JK Miody - Facebook
JK Miody - Instagram